Naken - i fritiden og dagliglivet

Naking og nakenbading

Det er stor interesse i Norge for nakenhet. For et par år siden var «naking» årets trend (ut.no). En russefeiring er nesten utenkelig uten et element av nakenhet. Hver serie i det populære TV-programmet «Alt for Norge» inkluderer en episode som introduserer amerikanerne til den «typisk norsk» nakenhet. En internasjonal undersøkelse fra 24 land viste at nesten 1 av 5 i Norge (17%) har vært naken på en strand (Expedia, sitert i spiegel.de), mens å bade naken i mer private omgivelser ved elv og fjellvann, eller lite brukte strender, er betraktet som helt naturlig og ikke uvanlig (og selvsagt absolutt ikke ulovlig). Bare for å nevne én by, driver prester, leger, politi og musikere med nakenbading på offentlige strender i Bodø (bodonu.no og nrk.no).

Utenom Norge er interessen enda større. Den samme Expedia-undersøkelse viser at en tredel av tyskere og østerrikere går naken på strender. Spania har mange nakenstrender, mens i Danmark er nakenbading tillatt på så å si alle strender. En fjerdedel av engelskmenn deltar i naturist aktivitet og tallet øker stadig (Mori), mens mange flere ønsker å prøve nakenhet på ferie (59% i Storbritannia, sier en undersøkelse gjort i regi av reisenettstedet Lastminute.com (dailymail.co.uk og v-magnum.com). Naturisme øker stadig i Frankrike, der TV2 rapporterer at 2,6 millioner mennesker besøker nakenstrender, offentlige basseng og campingplasser, i tillegg til nakenrestaurant i Paris.

World naked bike ride (naken sykling), naken i hagen, i svømmehallen og nakengolf

World naked bike ride, eller verdens naken-sykkeldag (wikipedia.org), er et eksempel på en økende internasjonal bevegelse som bruker nakenhet for å understreke et poeng.

Tusenvis av mennesker stiller opp naken for bildene til den amerikanske fotografen Spencer Tunick (wikipedia.org)

Og i Spania, har Madrid satt av en dag til offentlig nakenhet på strender og i svømmehaller («en dag uten badedrakter») (naturismo.org og sputniknews.com).

Det finnes også en World naked gardening day som også er kommet til Norge.

Eller hva med å spille naken golf?

Nakenhet i Tyskland, Nederland, Østerrike og Europa forøvrig

Men mye av dette er hverdagskost i Tyskland (og delvis i omkringliggende land slik som Nederland og Østerrike), der det er absolutt normalt for familier, venner, arbeidskolleger og naboer å treffes helt naken (begge kjønn i felles) i de såkalla sauna-landskap som finnes i de aller fleste byer og tettsteder. Regelen her er, at badetøy aldri brukes i en badstue (av hygieniske grunner — men det er påbudt å sitte på et håndkle). Og siden det alltid er flere badstuer, badestamper og damp-rom, beveger man seg like naken rundt i hele området (innendørs og utendørs). Og der byens svømmebasseng befinner seg innenfor dette åpne området («landskapet»), så anvendes også den naken. I mange tilfeller er imidlertid svømmebassenget plassert i et rom for seg selv, og da tar man på seg badedrakt i overgangen til bassengrommet (og tar den av igjen da man beveger seg tilbake til sauna-landskapet). Fine eksempler av den "integrerte" løsningen inkluderer Stuttgarts Schwabenquellen, Nederlands Bussloo Therme og Bremens «Oase» i Weserpark-handelssenteret. Men det finnes hundrevis av mer «hverdagslige» steder i by og bygd som går på samme prinsipp. For ikke å nevne uttalelige badevann, skogstjørn og elvebredder der nakenbading er praktisert.

I mange delstater i Tyskland er det rettslig lov å gå naken langs uasfalterte skogsveier såfremt det er en rimelig forventning at man ikke kommer til å treffe mange andre; og det er mange som gjør dette, uten at folk reagerer på det. I tillegg er det organisert mange nakne fotturer og sykkelturer (google.no), og det eksisterer en del turstier som er spesielt designert for nakenvandring, f.eks. den 18km-lange turen i Harz-fjellene (nacktwandern.de). Alt er såpass normalt at når fullt-kledde familier ute på en rusletur uten forvarsel treffer en naken vandrer, blir det knapt et overrasket blikk fra verken foreldre eller barn; bare en «guten Morgen» og så videre. I Spania er offentlig nakenhet på alle strender så vel som gater og åpne områder teknisk sett lovlig så lenge seksuelle handlinger ikke finner sted, bortsett fra der nakenhet er regulert av lokale regler (PDF-dokument fra naturismo.org), men dette er ikke så kulturelt forankret som i Tyskland.

Naken i norske spa

I Norge er det gjort forsøk på å skape såkalla «kontinentale» spa som «ivaretar europeiske badetradisjoner og badetøyfrie spavaner», slik som Larviks Farris Bad og The Well i Sofiemyr.

Nyttig artikkel (larsegeland.com).