Nakenhet og kroppsbilde på skolen

Kropp og nakenhet på skolen

Frem til 1980-tallet måtte elevene ved mange norske skoler bade naken i svømmetimene (les avisreportasje her). "Det var bare slik det var", skriver en tidligere lærer ved Tveten ungdomsskole, "Elevene reagerte ikke stort på det. Det var ikke snakk om noe sjenanse, vi hadde det alltid gøy i bassenget." Og en tidligere gutteelev "husker heller ikke at det var noe problem blant elevene å skulle bade nakne". Dette var slett ikke uvanlig — verken i Norge eller i andre land. Mye har visst endret seg, men er det for det bedre?

Badedrakter eksisterte ikke før i løpet av 1800-tallet, og de ble ikke spesielt vanlig før 1900-tallet; for de alle fleste mennesker (og bortimot alle barn) var det normalt og naturlig å svømme naken. Går vi tilbake til 1857, beskriver kap 9 av Thomas Hughes klassiske kristen ungdomsbok Tom Brown's Schooldays barnas gode og sunne fritidsaktivitet, der de «brukte en stor del av dagen i naturens drakt [nakne] ved elvebredden, da de ble trøtte av å svømme, klatret de ut på andre siden og fisket».

«Reformpedagogikk»-bevegelsen i første delen av 1900-tallet resulterte, spesielt i mellomkrigsårene, i en rekke eksperimentale skoler, der elever kunne kalle lærene for «du» isteden for «de», studiefilosofien var rettet mer mot barnas ståsted og erfaringer enn mot et fastlagt pensum, og det var et fokus på personlig utvikling. Flere slike skoler mente at elevene skulle være nakne ikke bare i svømme- og sportsundervisningen (noe som spesielt i forbindelse med nettopp svømmingen var ganske vanlig uansett), men også i klasserommet (f.eks. i Lichtschulheim Lüneburger Land (Tyskland), Freinet-skolen i Frankrike og Priory Gate School i England).

Naken svømme- og sportsundervisning var selvsagt ikke forbeholdt særegne skoler. Ei håndbok utgitt i Berlin i 1959 om «Frilufts gymnastikk-lek» viser hvordan en slik undervisning bør foregå — og bildene viser at barna (gutter og jenter sammen) er alle nakne.

bok omslag bok side

Helt frem til 1970-tallet var det normalt ved gutteskoler og KFUM til og med i USA og England at all svømmeundervisningen ble praktisert naken, mens i østeuropeiske land slik som Tyskland (særlig DDR) var det ikke uvanlig for gutter og jenter å ha felles svømmeundervisning naken så sent som i slutten av 1980-tallet. I 1978 skrev Kleine Enzyklopädie: Das Kind (Leipzig: VEB, 1978) at «Nakenbading ... er uten tvil å anbefale for barn i alle fall frem til ca. 8 års alder (side 367) og at «øvelser og lek utendørs om sommeren bør helst finne sted uten klær» (side 145).

svømmeundervisning, Tyskland
friluftslek, Tyskland

I Frankrike (der barna får lese bøker slik som Tous à Poil) skapte 17-18-åringene ved Avignons Lycee Federic Mistral overskrifter i utlandet da hele klassen med lærerne poserte naken for klassefotoen (20minutes.fr).

 

Men i Norge er det plutselig blitt flaut å dusje naken (aftenposten.no); noe som gjør at andre mener dette bør bli obligatorisk (aftenposten.no) for å løse problemet.